Pôvod: Rumunsko – Sedmohradsko, veľmi stará odroda
Opeľovacie pomery: vhodné opeľovače: Coxova reneta, Parména zlatá, Starking, Golden delicious. Dobrý opeľovač.
Rast a strom: v mladosti rastie veľmi bujne, vznosne; koruna je veľká, guľovitá, hustá. Plodnosť skorá, úrodnosť bohatá.
Plod: menší až stredný, tvar guľovitý, pravidelný; šupka hladká, suchá, najprv svetlozelená, neskôr svetložltá až slamenná žltá, s červenkastým líčkom a veľmi drobnými lenticelami. Biela dužina, krehká a šťavnatá, chuť kyselkavo – sladká, osviežujúca, priemerná. Dozrievanie: zber koncom septembra, najneskôr začiatkom októbra, konzumná zrelosť: december-január, uskladnenie do marca až apríla. Upotrebenie ovocia: vhodné na priamy konzum, výrobu muštov a kuchynské spracovani, znesie transport.
Stanovište: odroda nenáročná na pôdu, polohu (do 600 m n.m.) a agrotechniku, prospieva jej dobrá vzdušná vlhkosť. Dobre znáša veterné polohy
Odolnosť: veľmi odolná voči mrazom a chorobám.